tirsdag den 7. juli 2009

Udrydningstruet

Jeg har tidligere skrevet om min bekymring for, at vi får færre og færre buhunde at avle på.

Dels fordi der laves buhunde hvalpe uden stambog, som dermed ikke kan indgå i avlen med stambøger, men samtidig spærrer for, at der kan laves flere hvalpe med stambog, fordi de mætter markedet.

Dels fordi flere hanhunde har vist sig uinteresserede i at parre tæver.

Dels fordi flere opdrættere vælger kun at bruge de bedste udstillingshunde i avlen og dermed skaber matadorer (og en masse hvalpe der er i familie med hinanden = indavl i de kommende generationer) og samtidig medfører, at gamle linier risikerer at uddø.

Dels fordi det med åbenheden omkring sygdomme (i DKK, SKK og NKK) bliver mere og mere tydeligt, at vi har nogle alvorlige sygdomme i racen og derfor bliver nødt til at udelukke ikke bare enkeltdyr, men hele kombinationer (kuld) fra avl.

Jeg er åbenbart ikke den eneste, der mener, at racen Norsk Buhund er i alvorlige problemer.
Nu har Norsk Kennel Klub, som har det overordnede ansvar for racens beståen, meldt ud at racen er udrydningstruet. Det samme gælder for 5 andre racer i Norge.

Desværre står der ikke noget i artiklen om hvor meget NKK har undersøgt for at komme frem til konklusionen. Det kunne være interessant at vide om de kun har kigget på buhunde i Norge eller om de har kigget på racens antal og genvariation på verdensplan.

Jeg er spændt på at se, om NKK har tænkt sig at gøre noget ved situationen eller om de bare har konstateret, at der er et problem og derefter lader tingene gå sin gang uden at blande sig.

Men jeg kan kun endnu engang opfordre alle buhunde-ejere til at få deres hunde avlsgodkendt, så vi kan holde fast i de gamle linier som findes endnu, og sundhedsundersøgt, så vi ikke skyder os selv i foden ved at skabe endnu flere syge buhunde.

Jeg vil også godt opfordre mulige buhunde-købere til at have tålmodighed og vente på at få en buhundehvalp i stedet for at købe en anden race. Vi har brug for jer, hvis vi skal have mulighed for at lave flere buhundehvalpe. Som tæveejer har man ikke lyst til at lave hvalpe, hvis der er fare for, at man ikke kan sælge dem. Der går ca. 4 måneder fra tæven bliver parret til hvalpene kan flytte hjemmefra, så hvis flere ville/kunne tage en beslutning i god tid og bruge tiden til at forberede sig på at få en hvalp i huset og lære noget om racen, så ville det være meget nemmere at afpasse udbuddet til efterspørgslen.

Ingen kommentarer: