onsdag den 8. juli 2009

Hundeweb

Jeg går næsten dagligt ind i DKK´s database for at se om der er kommet nye sundhedsresultater eller prøve resultater vedrørende norske buhunde.
Langt de fleste dage er der ikke noget nyt, men det er heller ikke at forvente for så lille en race.

Indenfor de sidste par måneder er der kommet flere resultater.
To ældre hanhunde blevet øjenlyst igen, og desværre med en ændring fra Fri til Buhundekatarakt. Det kunne selvfølgelig være meget værre, de kunne have haft en af de mere alvorlige typer katarakt, men det sætter da tanker igang hos mig, når status ændres.
Vi tilstræber jo at undgå parring med to buhunde, der har buhundekatarakt, så vi kan holde antallet af tilfælde nede på omkring 50% af alle buhunde. Den regel bliver endnu mere svær at overholde, når hundene bliver øjenlyst så tidligt, at dyrlægerne ikke er i stand til at se forandringerne på linsen.

Første gang Anti blev øjenlyst var hun to år og et par måneder. På det tidspunkt blev hun bedømt til at være fri. To år senere var dyrlægen ikke i tvivl om, at hun havde buhundekatarakt. De to nyligt undersøgte ældre hanhunde var også over 2 år inden de blev øjenlyst første gang og fundet fri for øjensygdomme. Måske er det spild af penge at øjenlyse sine buhunde inden de er 3-4 år?
Kigger man på de hunde, der har fået konstateret katarakt type 1 og 2 (de mere alvorlige typer), så er det blevet konstateret allerede, når hundene har været omkring 1 år gamle. Så jeg mener ikke, det er spildte penge at undersøge hundene tidligt. Man skal bare være opmærksom på, at der kan dukke buhundekatarakt op på et senere tidspunkt, så hvis man bruger hundene i avl tidligt, så er det nok en god ide at finde en avlspartner, der er øjenlyst og fundet fri efter den er fyldt 4 år.

Heldigvis har der også være positivt nyt i Hundeweb. Hele 3 buhunde er blevet HD fotograferet, med resultaterne 2 x A hofter og 1 x B hofter. De nyeste resultater er kommet på i dag og gælder en nevø og en niece til Anti :-)
Ifølge den norske database er en anden af Anti´s nevøer (i Norge) også blevet HD-fotograferet med resultat A.

Det er dejligt, at der kommer nye friske hunde, som forhåbentlig også har gode øjne og kan bidrage med nogle gode gener til fremtidens buhunde. Det virker lidt forkert at sige tillykke med noget, der burde være det mest naturlige i verden, så jeg vil i stedet sige "Godt arbejde og godt valg" til opdrætterne af hundene og de ejere, der har valgt at købe hvalpe et godt sted.

Lad os få mere af den slags positivt nyt!!!!!

Ingen kommentarer: