torsdag den 23. juli 2009

Feriegæst

Jeg glæder mig til weekenden. Jeg trænger til at sove længe og indhente noget af al den søvn jeg er gået glip af i den forgangne uge.
Vi har fået en feriegæst. Han er en Finsk Laphund, som går på det ene af mine rally-hold og han hygger sig så meget hos os, at han ikke synes, der er grund til at spilde nætterne på søvn.......

Han startede ferien mandag aften, hvor han havde været alene hjemme hele dagen og så blev kørt ud til os, lige så snart familien kom hjem. Han havde altså en hel dags opsparet energi, som vi kun havde nogle få timer til at få brugt inden vi skulle i seng. Lad os bare indrømme, at det ikke lykkedes....... Han konstaterede at der var katte, og han ved godt hvad sådan nogen kan bruges til. De løber nemlig dejlig stærkt, så man kan rigtig træne sine hyrdeinstinkter på dem. Man skal bare lige have dem til at løbe....... Vi har kun set Harley en enkelt gang siden og Gizmo kommer kun lige ind for at spise og så er hun gået igen. Den hund gider de i hvert fald ikke dele hus og have med.
Da vi så gik i seng var det med begge hunde i soveværelset. Jeg har det princip, at flokken skal være samlet så meget som muligt, så når vi er væk om dagen, har hundene ret til at være sammen med os om natten. Det er vores laphunde ven ikke vant til. Han var overbevist om, at når han var sammen med os, så måtte det være fordi vi skulle lave noget, og hvis han bare skubbede nok til os og peb højt nok, så ville vi stå op og hjælpe ham med at finde kattene igen. På et tidspunkt valgte jeg at lukke ham i bur (han er vant til det fra andre steder han er blevet passet) og så fik vi da et par timers søvn.
Tirsdag besluttede jeg mig for, at han skulle køres træt, så vi kunne få lov til at sove. Desværre er han ikke vant til at gå løs, så jeg var nødt til at finde et indhegnet område for at han kunne få snoren af. Så vi kørte først i hundeskov ved Frederikshåb (ude på heden), hvor hundene kunne drøne rundt og hygge sig. Der var heldigvis ikke andre hunde derude (det er der sjældent), så jeg behøvede ikke være nervøs for dårlige oplevelser. Når nu laphunden er så glad for andre hunde, så er der jo ingen grund til at sætte det på spil.
På vej hjem derfra besøgte vi en sød lille buhundetæve, som bor på en stor indhegnet grund, så der blev også lige plads til nogle løbeture.
Hjemme igen smed jeg hundenes aftensmad ud på græsplænen, mens jeg selv fik noget at spise, og så gik vi ud og lavede indhegning. Fårene havde besluttet sig til at skubbe hegnet op, så de kunne komme under det, så jeg måtte lige have banket det fast med nogle ekstra kramper.

Lige inden jeg gik i seng fik hundene en kort aften-luftetur (med indlagt træning i at lade være med at gø af hestene:-)) og så gik vi i seng, meget spændte på om vi ville få lov til at sove.
Det fik vi. I hvert fald nogle timer. Først ved 5 tiden syntes han, at nu måtte det være godt nok, og så trak vi den lige til vækkeuret ringede en halv time senere, bare så han ikke fik den ide, at det var ham, der bestemte.

Onsdag var så Givskud Zoo dag. Jeg prøver gerne at tage vores feriehunde med i Givskud Zoo, for at give dem den oplevelse, og så fordi jeg rigtig godt kan lide at gå tur derude, når jeg er tvunget til at have snor på hunden. Jeg forstår ikke alle de mennesker, der lever med, at deres hunde skal være i snor altid. Det kan jeg simpelthen ikke holde ud. Men i Givskud er der i det mindste en grund til det udover, at hundene ikke har lært at gå uden snor.
Jeg var alene afsted med 2 hunde og der var lidt flere mennesker end jeg havde forventet sidst på eftermiddagen. Det gav lidt ekstra arbejde, da Anti og laphunden tydeligvis er dårligt socialiseret på forskellige ting. Når vi passerede børn, der ville klappe hundene, var det Anti, jeg skulle tage hensyn til, og når vi passerede dyr, der var tæt på hegnet, var det laphunden, jeg skulle tage hensyn til. Det var en anelse anstrengende, så jeg valgte at gå tur på et af de mindst trafikerede steder derude. Vi fik hilst på lamaer, æsler, geder, yakokser, chimpanser, lemurer, løver og Anti´s yndlingsdyr zebra-manguster. Derudover kørte jeg igennem savannen, hvor vi kiggede på dyrene (Giraf, zebra osv) fra bilen. Det tog 1½ time i alt, og så kunne jeg ikke holde til mere.
Hjemme igen fortsatte vi arbejdet med indhegningerne inden vi kollapsede på sofaen. Alt for tidligt ifølge laphunden, men efter en lang arbejdsdag var der ikke nogen af os, der havde kræfter til mere. Jeg forsøgte mig med noget aktivering i form af flasker og bolde med godbidder, men de var kun interessante for Anti, som også stjal det meste af aftensmaden fra laphunden, så hun skal absolut på slankekur, når han tager hjem....... Med så "lidt" aktivering var det åbenbart helt naturligt for laphunden at vække os alt for tidligt. Først ved at traske rastløst rundt, skubbe til os, kradse på døren, pive osv og til sidste ved at kaste op på gulvet. Så blev jeg jo nødt til at stå op...........
Nu er jeg glad for, at der kun er et enkelt døgn til han skal hjem igen. Han er godt nok en sød og lækker hund, men det aktivitetsniveau/støjniveau/stressniveau er svært at følge med til samtidig med fuldtidsarbejde.

2 kommentarer:

Bjørg sagde ...

Ååååååååå, så herlig at dere tar i mot aktive feriegjester:)))
Min Ally vil gjerne komme til Danmark på ferie sånn at hun kan jage katter og vekke folk midt på natten.
Når kan jeg levere henne?????

Susanne Pedersen sagde ...

Hvis bare du selv kommer herned med hende, så er det i orden :-)