torsdag den 16. juli 2009

God artikel

For nogle år siden indførte Dansk Kennel Klub nogle regler for, hvor meget avlshunde måtte bruges i avl. For hver enkelt race blev det beregnet, hvor mange hvalpe en hund måtte få, før den blev betegnet som Matador.
Hvis hunde blev brugt meget mere end grænsen for racen, så kunne DKK give hunden avlsforbud, så afkommet ikke kunne få DKK stamtavle.

Det gav et ramaskrig blandt danske opdrættere. Der blev samlet underskrifter ind, sendt mails rundt til alle de hundeejere man kunne finde adresser på, og skrevet skræmmehistorier i blade og på debatter. Tilsyneladende var det kun ganske få opdrættere, der satte sig ned og undersøgte, hvorfor DKK mente, at det var nødvendigt at lave regler for området. Så ville de nok have erkendt, at der var noget om snakken.

Anti´s opdrætter (klik på linket til Kennel Cascilius) har netop kopieret en artikel om genetisk variation ind på sin hjemmeside.
Det er en rigtig god artikel, som kommer godt omkring det, der sker med racer, hvor alle hunde er i familie med hinanden, og hvorfor det er så vigtigt at bruge mange forskellige hunde i avlen i stedet for bare at vælge de bedste udstillingshunde.

Jeg er specielt vild med sætningen:
det som kjennetegner ett godt avlsdyr er at det har evnen til å få gode avkom

Selvom en hund er multichampion, så er det ikke sikkert, at den laver gode hvalpe. Hvis den laver gode hvalpe, så er det selvfølgelig hvalpene, der skal udgøre avlsbasen fremover. Hvis den laver dårlige hvalpe, så skal den bare tages ud af avlen og nydes som udstillingshund og familiehund. Under alle omstændigheder, så er der ingen grund til at en hund laver flere hvalpe end DKK´s matadoravlsgrænse.

Modsat så kan der være hunde, som ikke selv er perfekte, men som laver rigtig gode hvalpe, hvilket gør dem til gode avlsdyr. Så det er vigtigt, at man også laver kuld med hunde, som ikke er udstillingshunde, men måske har noget andet, som man gerne vil tage vare på. Fx. godt temperament, godt helbred, gode arbejdsegenskaber, spændende gamle linier osv.
Efter min mening er det dog stadigvæk vigtigt, at alle avlshunde er blevet bedømt af en dommer, der har konstateret, at de ligner buhunde.

2 kommentarer:

Bjørg sagde ...

Hei Susanne
Helt enig i det du skriver at det er viktig å ta vare på bl.a. mentalitet, sunnhet og bruksegenskaper. Hvis jeg kunne ha bestemt over norsk buhund i dette øyeblikket, ville jeg ha brukt fleste mulig forskjellige linjer før de dør ut uansett om de var utstillingsstjerner eller ikke. Utavl, utavl og mere utavl. Når vi har tatt vare på alle de gamle linjene, så kan vi begynne å konsentrere oss om den eksteriøre delen. De fleste norske buhunder ser da ut som buhunder uten at vi trenger en dommer for å bedømme det. Jeg har reist rundt omkring i Norge i mange år og studert buhunder som aldri har sett hverken en utstillingsring eller en dommer og samtlige har sett ut som ekte buhunder. Man trenger ikke å være en ekspert på det området. DKK burde skjemmes som forlanger at alle avlsdyr skal være premierte. I SKK er det sånn at hvis du vil registrere valper etter ikke utstilte foreldre, så betaler du litt mere i registreringsgebyr. Det kunne jo DKK også starte med.

Susanne Pedersen sagde ...

Nogle gange kunne jeg godt ønske mig et internationalt avlsråd, som ville tage vare på alle de linier, der risikerer at forsvinde og stoppe matadoravlen på champions.
Men jeg ved godt, at det ikke vil kunne lade sig gøre, når vi har så forskellige mål med vores avl. Der er uenighed nok i forvejen.

Jeg har set 4 buhunde, som jeg syntes lignede blandinger. De 2 af dem blev faktisk avlsgodkendt på udstillinger, og de andre to ville sikkert også være blevet det, hvis de var taget på flere udstillinger. Hvad kan man så bruge resultatet til?

DKK´s regel har desværre resulteret i, at nogle laver buhundehvalpe, som ikke får stamtavle eller laver et kuld blandingshvalpe med naboens hanhund i stedet for. Det gør mig rigtig ked af det på racens vegne.

Der findes også stadigvæk afkom efter hundene fra Buhundklubben her i Danmark. De kunne være rigtig spændende at få fat på, men DKK accepterer ikke stamtavler fra andre klubber.
Det er virkelig trist, at der ikke blev gjort mere for at få dem overført, da klubberne blev lagt sammen i Norge. Men DKK opdrætterne var ikke interesserede i at få konkurrenter og modarbejdede derfor ethvert tiltag.