fredag den 24. april 2009

Den er gal igen, .....

..... hvor er hanhundene?

Endnu engang står en opdrætter i den irriterende situation, at en tæve er højløbsk, hvalpekøberne er fundet, alt er planlagt og så vil den udvalgte hanhund ikke parre tæven.
Da det går op for opdrætteren bliver der ringet rundt til ejerne af andre avlsgodkendte og sundhedsundersøgte hanhunde, i håb om at det kan lade sig gøre at finde en hanhund, som vil og kan bruges. Det lykkes ikke.

Hvad er det lige der går galt her?
Jeg har oprettet begge mine hunde inde på www.hundegalleri.dk, og læser også jævnligt annoncer og debatter derinde. Der er massevis af hundeejere, som meget gerne vil have, at deres hunde får lov til at lave hvalpe. Hvis bare hunden har fire ben, så mener de fleste hundejere, at netop deres hund er så sød, at den bare skal have lov til at få nogle efterkommere.

Sådan er det åbenbart ikke med ejerne af buhunde. Eller også render der rigtig mange buhunde-blandinger rundt i Danmark. For det er nærmest umuligt at finde en Norsk Buhund hanhund med DKK stamtavle, som kan bruges i seriøs opdræt af racen. Det er også yderst få tæve-ejere, der vælger at lade deres tæver få et kuld hvalpe.
Jeg synes, det er meget bekymrende at folk enten ikke synes deres buhund er god nok til at blive brugt i avl, eller ikke har lyst til at bidrage til, at racen bliver ved med at findes. Når jeg tænker rigtig negativt, så kan det tolkes som om at buhunde-ejerne ikke har tænkt sig at få en buhund næste gang de skal købe hund. Jeg vælger at tro, at buhunde-ejere ikke er klar over, hvor sjælden en race de ejer og derfor heller ikke forstår vigtigheden af, at så mange hunde som muligt bliver avlsgodkendt, sundhedsundersøgt og brugt i avlen (hvis alt er i orden).

Et helt andet problem er, at der tilsyneladende findes flere Norsk Buhund hanhunde, som ikke har de instinkter, der skal til, for at de kan og vil parre en tæve. Forhåbentlig er det et fåtal af hanhunde, der er så atypiske og forhåbentlig er det ikke noget der arves eller smitter.
Ellers ser det rigtig skidt ud for racen...........

Ingen kommentarer: