tirsdag den 26. maj 2009

Seriøse opdrættere

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det svært at være en seriøs opdrætter, som laver hvalpe for at forbedre racen og give hvalpekøberne en sund og rask hund, der lever længe.

Noget af det allersværeste er at udvælge de hunde fremtidens opdræt skal baseres på.
De fleste opdrættere vil gerne have, at deres avlshunde og dermed deres opdræt er gode repræsentanter for racen. Hvis man opdrætter Norske Buhunde, så skal de også ligne Norske Buhunde. Hvis man kigger på en hund og er i tvivl om den er ægte eller om der er tale om en blanding med noget Norsk Buhund i, så vil de fleste seriøse opdrættere afholde sig fra at bruge hunden i avl. Det er en af grundene til, at hundene skal på udstilling og have mindst en "Good" for at blive godkendt til avl med DKK stamtavle. Desværre er det sjældent, at dommerne er enige om at give en hund bedømmelser, der er dårligere end "Good", så der er buhunde, der ligner Islandske Fårehunde (alt for meget pels), Norske Lundehunde (for små og med mærkelige farver), blandinger med Siberian Husky (for langbenede og tynde) osv. som er godkendt til avl.
Heldigvis er de fleste opdrættere seriøse nok til ikke at bruge den slags hunde i avl, selvom det er muligt efter de gældende regler.

Personligt er jeg fuldstændig ude at stand til at se på en hvalp om den tegner til at passe godt til standarden eller om den vil komme til at se fuldstændig forkert ud som voksen. Så jeg har stor respekt for de opdrættere, der er i stand til at kigge på et kuld hvalpe og se hvilken hvalp de selv skal beholde, fordi den vil blive en god repræsentant for racen. Når Anti får sine hvalpe og de skal fordeles til hvalpekøberne, må jeg have hjælp fra andre til ikke at placere den mest kiksede (sådan en kommer der selvfølgelig ikke) hos nogle som gerne vil udstille :-)

Men nu er udseende ikke alt.
De seriøse opdrættere vil også gerne lave sunde hvalpe, som lever længe. Så de får undersøgt deres avlshunde for arvelige sygdomme. Desværre er det ikke muligt at undersøge for alle sygdomme, mens hvalpen er under 8 uger og kan forlade sin opdrætter. Det ville have været dejligt, hvis det var muligt, for det er ikke spor sjovt at finde ud af, at en hund har HD, Patella eller bliver blind, når man har haft den i 2 år. Dels er man kommet til at holde meget af den og dels kan man blive nødt til at lave om på sine fremtidsplaner. Uanset om de fremtidige planer drejer sig om avl, agility, vandreture i fjeldene, hyrdearbejde eller hvad det nu kunne være.

De seriøse danske buhundeopdrættere har været ramt hårdt af at have købt eller beholdt hvalpe, som viste sig at være syge, da de var gamle nok til at blive undersøgt. Specielt de seneste 3-4 år har det være slemt. Jeg har kendskab til hele 8 tæver, som skulle have haft hvalpe indenfor de sidste 2 år, hvis de ikke havde haft en øjensygdom eller HD.
Det er sandsynligvis baggrunden for, at det er så svært at få fat på en buhundehvalp i øjeblikket. Selvom det er forfærdelig trist, at det er så svært at finde en hvalp, så må vi samtidig glæde os over, at tævernes ejere har været så fornuftige ikke at lave hvalpe på en syg hund. Forhåbentlig betyder det, at vi får ryddet ud i de sygdomme, som buhunde rammes af, så vi fremover kan prale af, at Norsk Buhund er en sund race.

Ingen kommentarer: