tirsdag den 6. oktober 2009

Udrydning af øjenproblemer

Så er der mulighed for at hjælpe med at udrydde buhundenes øjensygdomme.
I hvert fald hvis man ejer en buhund. De seneste år er der mange, der har fået deres avlshunde og opdræt øjenlyst og det har desværre vist sig, at der er rigtig mange buhunde, som har øjensygdomme. Både den mere eller mindre harmløse buhunde-katarakt og de mere alvorlige katarakt-typer, som gør hundene blinde.
Der er ingen tvivl om, at sygdommene er arvelige, men indtil nu har det ikke været muligt at DNA teste hundene for at finde ud af, om de havde en af sygdommene eller måske var bærere af de gener, der giver øjensygdomme. Det har kun været muligt at få avlshundene øjenlyst for at konstatere om de havde sygdommen i udbrud. Da nogle af katarakt-typerne først viser sig, når hundene er 4-5 år gamle og allerede har været brugt i avl, har det været meget svært at undgå sygdommene.

Nu er der hjælp på vej.
Forskere i Norge er begyndt at arbejde på at finde de gener, der giver katarakt hos Norsk Buhund. Til det formål har de brug for blodprøver og øjenlysningsresultater fra mange norske buhunde. Jo ældre hundene er, des bedre. Avlsrådet i Norge har bedt os om at hjælpe til med projektet ved at lade vores hunde undersøge. DKK og hundefoderfirmaet Dechra har sponsoreret projektet, så det kun kommer til at koste 100 kr per deltagende hund. Det er endda inclusive den rekvisition, der kræves for at øjenlysningsresultatet bliver registreret hos DKK.

Lørdag den 21. november 2009, altså om 1½ måned, er der lavet aftaler med 2 dyrlæger, som vil stå for hhv. øjenlysning og blodprøvetagning på Hobro Dyrehospital.

Alle der ejer en buhund, som er mere end 4 år eller allerede har fået konstateret øjenproblemer, opfordres til at deltage i projektet for racens skyld. Specielt gamle hunde, som er helt fri for øjensygdomme er en mangelvare. Det koster kun 100 kr og så en køretur til Hobro, hvor der vil være kaffe og kage + mulighed for at møde en masse andre buhunde og deres mennesker. Selve undersøgelsen tager kun nogle få minutter, så det behøver ikke tage hele dagen. Man kan selv vælge hvornår på dagen man har tid til at komme.

Læs mere om projektet på http://www.norsk-buhund.spkhund.dk/.

1 kommentar:

Susanne Langhoff sagde ...

Vil lige sige at Dechra forhandler foderet Specific og at blodprøvetagningen ikke bare bliver foretaget af en dyrlæge fra Hobro Dyrehospital, men også sponsoreret af den samme dyrlæge. Firmaet Jan F. Andersen A/S i Norge sponsorerer udstyret til blodprøverne.