tirsdag den 2. februar 2010

Anti lærer fra sig

Vi har ikke tidligere prøvet at have en hvalp samtidig med en voksen hund, når man lige ser bort fra de hvalpe Anti fik for 2 år siden. Vi kan tydeligt huske, hvor hårdt det var, da Anti var hvalp og det var en af grundene til, at vi forsøgte os med en voksen hund (Chavez) i stedet for at få en hvalp for 3 år siden. Da Anti var hvalp var der flere måneder hvor vi ikke kunne sætte os ned og slappe af derhjemme, fordi hun krævede selskab og leg, når vi var fysisk til stede. Forståeligt nok. Om natten sov hun og når vi var på arbejde var der ingen at lege med. Så der skulle ske noget, i de timer vi var sammen. Det er helt anderledes med Tesla. Hun er også glad for at lege med os, men når vi lige er i gang med noget andet, så begynder hun ikke at rive tapet af væggene eller gnave i sofaen. Hun finder i stedet for enten Harley eller Anti og leger med dem. Vi er dem dybt taknemmelige for, at de leger så meget med hende, for der er ingen tvivl om at hun har en masse energi, der skal brændes af i løbet af en dag. Pyha, hvor ville det have været hårdt, hvis vi skulle have hjulpet hende med at få det brugt.
Jeg kan klart anbefale at få hvalp mens man har en voksen hund der gider lege med den. Det er en fornøjelse.

Det er sjovt at se, hvor meget Tesla kopierer Anti. Vi har for eksempel en regel om, at hundene skal ligge ned, når vi spiser. Det opnår vi ved at give dem godbidder, når de lægger sig. Vi prøver også at få vores gæste-hunde til at lægge sig, men rigtig mange af dem tripper rundt eller sætter sig og kigger på os selvom Anti ligger stille i sin seng. Tesla lagde sig ned næsten fra starten. Mange gange sammen med Anti i sengen. Hun kan stadigvæk finde på at komme hen og snuse ved bordet for at finde ud af, hvad vi skal have at spise, men hun lægger sig hurtigt ned og venter på sin godbid.
En af Anti´s daglige opgaver er at bære vores avis ind fra gårdspladsen. Nogle gange bliver hun også bedt om at finde den, hvis den er landet langt fra indkørslen og vi ikke lige kan se den, eller bare ikke gider gå udenfor (specielt i regnvejr :-)). Uden at vi har gjort noget for det, så er Tesla også begyndt at interessere sig for avisen, når vi går forbi den.
I starten når Anti gav sig til at grave, gik Tesla lidt rundt om hende og kom så hen til os, fordi Anti var kedelig. Efter at have stiftet bekendtskab med mus (levende og døde) synes Tesla nu også, at det er sjovt at grave.


Desværre lærer Tesla også af Anti´s dårlige vaner og det giver os en masse ekstra arbejde. Anti har tendens til at gø, når hun bliver nervøs for noget. Det kan både være mennesker, hunde, lyde eller ting hun reagerer på. Tesla er ikke i sig selv bange for noget, men når Anti begynder at gø, så skynder hun sig at løbe væk fra det, Anti mener er farligt. For at vi ikke skal ende op med 2 gøende hunde, er vi nødt til at skille hundene ad, så Tesla oplever nogle ting uden, at Anti påvirker hende. Desværre er man ikke altid selv herre over hvad der sker. Fx. når en af naboerne pludselig skyder en raket af midt på dagen og Anti styrter gøende hjem med en skrækslagen Tesla i hælene. Eller man først opdager, at naboens børn er kommet på besøg efter Anti er begyndt at gø af dem og Tesla er på vej ind bagved sofaen. Eller når man møder en fredelig uledsaget hund i hundeskoven og først opdager den samtidig med, at Anti farer gøende imod den og Tesla løber den modsatte vej.
Vi prøver på at være på forkant med alting, men det kan bare ikke helt lade sig gøre at undgå dårlige oplevelser, som vi må bruge ekstra tid på at bearbejde. Godt at Tesla har så god en psyke, at vi kan overbevise hende om, at Anti tager fejl :-)

Ingen kommentarer: