fredag den 24. september 2010

Avlsrestriktion godkendt

Jeg var lige inde på DKK´s hjemmeside. Det er ikke så tit jeg kigger på den (bortset fra Hundeweb, selvfølgelig). Jeg tjekkede for sjov skyld avlsrestriktionerne for Norsk Buhund og opdagede, at der var sket en ændring. Indtil nu har der kun været krav om at avlshunde skulle have fået en anden præmie (Good) på en udstilling inden de blev parret. Jeg har kun oplevet 1 buhund, der ikke i løbet af 2 udstillinger kunne få en anden præmie. Det var en hanhund og den så helt forkert ud, så der var næppe nogen, der ville have brugt den i avl under nogen omstændigheder. De ville i hvert fald ikke have forventet at få racetypiske buhunde ud af det...... Efter min mening var det en fuldstændig ligegyldig restriktion, som desværre har resulteret i, at der pt. findes en meget stor mængde at buhunde uden stamtavle i Danmark. Men sådan ser DKK ikke på det, og så er der vel ingen grund til at træde mere rundt i det.......

Nu har DKK tilsyneladende godkendt restriktionen vedrørende øjenlysning inden parring. De har ændret lidt i ordlyden i forhold til det, der blev sendt ud (og godkendt) ved urafstemning blandt de få buhundeejere, der også er medlem af Spidshundeklubben.
Den nuværende ordlyd er:

Hvalpe kan ikke registreres i DK, medmindre begge forældre inden parring er undersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge - og fundet fri for tegn på katarakt af arvelig type (Post Pol eller Cortikal type 2), dog tidligst når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være mere end 12 måneder gammel på parringstidspunktet. BEMÆRK, denne restriktion indføres d. 1. januar 2011 og omfatter hele racen.

Dermed er der ikke noget krav om, at man ikke må avle på hunde med buhundkatarakt eller Cortikal type 2, hvilket efter min mening er fint, da de to alvorlige typer katarakt i forvejen gør et stort indhug i bestanden af buhunde.
Den nye restriktion burde resultere i at flere buhunde bliver øjenlyst fremover og så må vi håbe, at der ikke dukker alt for mange syge hunde op. Det ville være skønt, hvis vi fremover kunne reklamere med, at buhunde er sunde hunde og have beviser til at bakke udsagnet op.

Ingen kommentarer: